Vad vill vi

DETTA VILL VI

Föryngring

Stabilitet

Tillväxt


Vi måste få igång ett föryngringsarbete bland de förtroendevalda, ta tillvara alla de kontakter med barn och föräldrar som vi har genom våra fina förskolor, förstärka konfirmand- och ungdomsarbetet och stärka våra duktiga ungdomsledare i sina roller.


Vi måste visa vad församlingen och Svenska kyrkan kan erbjuda såväl äldre som yngre i deras dagliga liv.


Hur stoppar vi upp tendensen att vilja lämna Svenska kyrkan?

Jo, genom stabilitet och

igenkännandets glädje,

skapar vi tillväxt i församlingen. 



Förnyelse

Tradition

Kontinuitet


Vi måste kunna hantera den motsägelsefulla rubriken Förnyelse & Tradition. Går de att förena? Det är angeläget med både bredd och igenkännande i gudstjänstformerna, för detta finns det en mångfald av uttryckssätt.


Våra fina kyrkobyggnader skall vårdas på ett vördnadsfullt sätt, med respekt för deras kulturarv. 

Tillbyggnaden av Brågarps kyrka skall omprövas!


Kyrkorna skall användas för gudstjänster och kyrkliga handlingar.

S:t Staffanssalen skall fortsätta att huvudsakligen vara samlingssal.


Hållbarhet

Hållbar ekonomi

Hållbar miljö


Hållbarhet är ett viktigt ord för en församling.


Verksamheten går med underskott varje år. Hur går detta ihop? Jo, man förlitar sig på börsutvecklingen.

Det är inte en långsiktigt hållbar ekonomi!


Miljödiplomeringsarbetet har avstannat under de senaste åren. Hållbar miljö är mer än att skaffa elbilar. Miljöarbetet skall igång igen!


Församlingen skall vara en bra arbetsgivare med god fysisk- och psykisk arbetsmiljö som ledstjärna.

Så får vi en hållbar personal!


 

Kyrkans Bästa är den enda partipolitiskt och partiideologiskt obundna och fristående nomineringsgruppen som ställer upp i kyrkovalet den 19 september 2021 i S:t Staffans församling.

 

Kyrkans Bästa ställde för första gången upp i kyrkovalet 2017.

Vi fick många sympatisörer och blev den största gruppen

med 10 mandat i kyrkofullmäktige.

Tyvärr bildade Socialdemokraterna, med sina 9 mandat, och Borgerligt Alternativ, med sina 6 mandat,

en ohelig allians och fick därmed majoritet i kyrkofullmäktige.

 

Detta har resulterat i ett antal för församlingen förödande beslut som vi behöver ställa till rätta så fort det bara går.

 

Vi i Kyrkans Bästa är beredda att ta ett fortsatt ansvar för församlingens framtid.

S:t Staffans församling behöver personer som tar ansvar för

och vågar utveckla kyrkan

utan politiska förtecken eller centrala styrningar.

 

 

DETTA VILL VI FÖRÄNDRA

 

 

Föryngring

Stabilitet

Tillväxt

 

Kunskapen om Kristus och kristen tro är en bristvara.

Svenska kyrkans uppdrag försvagas snabbt i vårt land, vilket medför att många människor saknar ett språk för sin andliga längtan och för religiösa erfarenheter.

Församlingen måste därför ha en genomtänkt plan för lärande och undervisning från förskoletiden till vuxen ålder.

 

För att församlingen ska bli mer attraktiv för yngre medlemmar måste även de förtroendevalda bättre representera den målgruppen.

Församlingen måste därför få igång ett programarbete som tar fasta på hur vi kan börja ett föryngringsarbete bland de förtroendevalda, ta tillvara alla de kontakter med barn och föräldrar som vi har genom våra förskolor, förstärka konfirmand- och ungdomsarbetet och stärka och utveckla våra duktiga ungdomsledare i sina roller. Det är viktigt att tidigt identifiera ledarämnen och ge dem växande ansvar och utbildning.

 

 

Människor lämnar Svenska kyrkan oftast enbart utifrån ekonomiska skäl och utan att veta vad kyrkan egentligen betyder för dem. Vi behöver därför lyfta fram den betydelse Svenska kyrkans budskap och värderingar har i utvecklingen av ett respektfullt och välfungerande samhälle.

Vi behöver även tydligare synliggöra vad församlingen och Svenska kyrkan praktiskt kan erbjuda såväl yngre som äldre i deras dagliga liv. Församlingen skall vara öppen och välkomnande för alla som söker sig dit, även om man tidigare lämnat Svenska kyrkan.

 

Församlingens förskoleverksamhet skall fortsätta att utvecklas och om möjligt utökas. Den verksamheten utgör en bas både för föryngring och inre mission.

 

 

 

Förnyelse

Tradition

Kontinuitet

 

Hur vi kan hantera den motsägelsefulla rubriken Förnyelse & Tradition & Kontinuitet.

Går de att förena?

Centralt i kyrkans liv är gudstjänsten – utan gudstjänst ingen församling. Det är angeläget med både bredd och igenkännande i gudstjänstformerna, men även att det fortsätter att finnas en mångfald av uttryckssätt. Gudstjänsternas art och tidpunkter måste bättre anpassas till gudstjänstfirarnas önskemål om utformning och tidpunkt.

 

Svenska Kyrkan är en öppen folkkyrka, men har faktiskt en sluten demokrati. Beredningen av ärenden sker i slutna rum, detta vill vi ändra på.

Vi skall starta försök med öppna möten innan kyrkorådet fattar beslut. Till dessa öppna möten välkomnar vi föräldrar med barn i förskolan eller ungdomar som skall konfirmeras, ungdomsledare och andra med intresse av församlingens verksamhet.

 

Svenska Kyrkan måste vara en samhällsbyggare i mångfaldens tid. Genom samverkan med staten, kommunen, skolor, föreningsliv och andra ideella organisationer kan kyrkan bli en sådan samhällsbyggare och samtidigt stärka den kristna identiteten utan att bygga murar mot andra.

 

Inför Gud är vi alla jämställda. Alla människor är välkomna till S:t Staffans församling för att i gemenskap fira gudstjänst och där mötas på ett likvärdigt sätt, oavsett kön, sexuell läggning, ålder, funktionsvariation, politisk åskådning, etnicitet eller liknande.

 

Diakoni är kyrkans uppdrag att möta människor i utsatta livssituationer. Grunden för detta är Guds kärlek, som den möter oss i människan, Jesus Kristus. Alla möten ska präglas av delaktighet, respekt och ömsesidig solidaritet och alla i församlingen har del i det diakonala uppdraget.

 

Diakonins uppdrag är att ge människor i samhällets marginal plats i församlingens mitt. Diakonin måste därför fokusera på att aktivt gå ut i samhället och söka upp de som har behoven. Det är lätt att då bara tänka på de äldre i hemmen och på äldreboenden. Men dessa behov finns även hos barn och unga.

 

 

Våra fina kyrkobyggnader skall vårdas på ett vördnadsfullt sätt, med respekt för deras kulturarv.

Tillbyggnaden av Brågarps kyrka skall omprövas!

 

Kyrkorna skal användas för gudstjänster och kyrkliga handlingar.

S:t Staffanssalen skall fortsätta att huvudsakligen vara samlingssal.

 

 

 

Hållbarhet

Hållbar ekonomi

Hållbar miljö

 

Hållbarhet är ett viktigt ord för en församling. Utan församlingsmedlemmar – ingen församling. Därför måste vi gemensamt starta ett programarbete som tar fasta på hur vi kan skapa en hållbar församling. Hur stoppar vi upp tendensen att vilja lämna Svenska kyrkan?

 

Verksamheten går med underskott varje år. Hur går detta ihop? Jo, man förlitar sig på börsutvecklingen. Det är inte en långsiktigt hållbar ekonomi!

Ett delegerat ekonomisk ansvar ger en bättre ekonomisk insikt i den egna verksamheten. Detta är viktigt för att skapa en uthållig och hållbar ekonomi för framtidens församling.

 

Hållbarhet och Miljö går hand i hand. Utifrån ett teologiskt perspektiv skall kyrkan tala tydligt om konsekvenserna av ett kortsiktigt utnyttjande av jordens resurser. Förutom sociala orättvisor och miljöförstöring orsakar en ohållbar livsstil också klimatförändringar som äventyrar hela skapelsen.

 

Församlingens miljödiplomeringsarbete är därför viktigt för en hållbar församling

och en hållbar värld. Miljödiplomeringsarbetet har avstannat under de senaste åren.

Hållbar miljö är mer än att skaffa elbilar. Miljöarbetet skall igång igen!

 

S:t Staffans församling har många anställda och skall vara en bra arbetsgivare med god fysisk- och psykisk arbetsmiljö som ledstjärna. Till en god arbetsmiljö hör en tydlig fördelning av ansvar och befogenheter.

Så får vi en hållbar personal!

 

 

 

DETTA MÅSTE RÄTTAS TILL DIREKT!

 

Kyrkans Bästa ställde för första gången upp i kyrkovalet 2017. Vi fick många sympatisörer och blev den största gruppen med 10 mandat i kyrkofullmäktige.

Tyvärr bildade Socialdemokraterna, med sina 9 mandat, och Borgerligt Alternativ, med sina 6 mandat,

en ohelig allians och fick därmed majoritet i kyrkofullmäktige.

 

Detta har resulterat i ett antal för församlingen förödande beslut, när Kyrkans Bästa har röstats ner.

De besluten måste vi ställa till rätta så fort det bara går.

 

 

Minska de chockhöjda arvodena.

Socialdemokraternas och Borgerligt alternativs första ”egna” förslag sedan valet, behandlades av Kyrkofullmäktige den 16 maj 2018. Förslaget innebär en chockhöjning av arvodena till de förtroendevalda. Förslaget innebar bl.a. en höjning av arvodena på i vissa fall 40 – 100%.  

Kyrkans Bästa yrkade avslag på höjningarna!

 

Vi ska minska arvodena till den nivå de hade innan Socialdemokraterna och Borgerligt alternativ

chockhöjde dem.


Länk till vår reservation.

 

 

Öka demokratin i församlingen

St. Staffans församling står inför en djup demokratisk kris. Medelåldern hos de förtroendevalda är hög, åldersgapet mellan förtroendevalda och engagerade i förskole-, ungdoms-, och konfirmandverksamhet ökar och det finns uppenbara svårigheter att nyrekrytera intresserade.

 

  • Varför är det för fel med ökad insyn och demokrati i en medlemsstyrd organisation som S:t Staffans församling?
  • Varför är det fel att öppna upp de slutna beslutsprocesserna för fler intresserade förtroendevalda?
  • Varför är det fel att engagera fler församlingsmedlemmar i det ”politiska” arbetet?
  • Varför är det fel att låta kyrkorådet och kyrkofullmäktige få bättre beslutsunderlag genom att fler får tillföra sin kompetens och erfarenhet under beredningen?

 

Vi svarar – Det är inte fel – därför vill vi öka demokratin i församlingen!

 

 

Bort med munkavlen på fullmäktiges ledamöter!

I maj 2018 drev konstellationen Socialdemokrater & Borgerligt Alternativ gemensamt igenom detta i kyrkofullmäktige:

  • att enkla frågor ej får ställas i kyrkofullmäktige
  • att interpellationer ej får väckas i kyrkofullmäktige
  • att punkten Övriga frågor ej får förekomma på dagordningen för kyrkofullmäktige

 

Det är uppenbart att konstellationen Socialdemokrater & Borgerligt Alternativ genom

detta beslut om ny arbetsordning för kyrkofullmäktige i S:t Staffans församling,

vill strypa insynen i verksamheterna och begränsa demokratin.

 

Vi vill arbeta fram en ny arbetsordning för kyrkofullmäktige i S:t Staffans församling, som inte stryper insynen i verksamheterna och begränsar demokratin genom att som nu sätta munkavle på fullmäktiges ledamöter!

 

Länk till vår reservation.



Hur är det med församlingens ekonomi?

Det sägs ofta att församlingens ekonomi är god. Är den det? Vi gör en snabb överblick över de senaste 7 årens bokslut, 2013 – 2019.

Antal kyrkotillhöriga dvs. betalande medlemmar har minskat med 960 st. (-8%) till 11 022 st. år 2019.

Kyrkoavgiften dvs. medlemsavgiften har ökat under samma tid, men inte så att intäkterna balanserar verksamhetens utgifter.

Verksamhetens resultat har varit negativt varje år. Värsta åren var 2015 med – 5,7 Mkr och 2019 med 3,2 Mkr. Medelvärdet under de sju åren är 1,3 Mkr i underskott varje år.

 

Men hur går detta ihop? Jo, tack vare att församlingen får avkastning på sitt eget kapital dvs. börsen har gått upp. Under de sju åren har avkastningen på det egna kapitalet varit i medeltal 5,7% per år, vilket innebär ett tillskott av 4,6 Mkr per år, som har kunnat balansera underskottet i verksamheten.

Men det var ju bra, eller? Jo, så länge börsen går upp och inga stora investeringar gräver hål i det egna kapitalet. Vi kan bara konstatera att en hållbar ekonomi kan inte gå med underskott varje år och förlita sig på börsutvecklingen.

 

Vi vill aktivt arbeta med ekonomin i syfte att få balans på kostnader och intäkter, samt att skydda det egna kapitalet för framtiden.

 

 

Verksamhet före byggande!

Det har under årens lopp kommit minst tre förslag på stora byggprojekt:

Projekt ”Lill Staffan” tillbyggnad för utökade lokaler till förskolan och öppna förskolan (ca 8 Mkr).

Projekt ”Ombyggnad av S:t Staffans salen” (ca 8 Mkr).

Projekt ”Tillbyggnad av Brågarps kyrka” (ca 8 Mkr)

 

Hur mycket belastar ett byggprojekt om 1 Mkr. resultatet varje år?

Det skrives av på 20 år                                       50 000 kr

Internräntan är 1,0%                                           10 000 kr

Utebliven intäkt av eget kapital 4,7% (5,7 – 1,0)   47 000 kr

TOTALT                                                             107 000 kr

Totalt belastar ett byggprojekt om 1 Mkr resultatet varje år med 107 000 kr

 

Om alla projekten hade fått grönt ljus skulle resultatet belastas

med 3 x 8 x 107 000 kr = 2,6 Mkr per år.

Nu är det tack och lov inte så, men projekt ”Tillbyggnad av Brågarps kyrka ”

är ett i allra högsta grad levande projekt.

Om det genomföres kommer det att belasta resultatet med

8 x 107 000 kr = 865 000 kr per år.

 

Vi har redan ett verksamhetsunderskott om ca 1,3 Mkr per år.

Detta skulle öka till mer än 2 Mkr om året.

Det är ingen hållbar ekonomi!

  

Vi prioriterar verksamhet före byggprojekt!

 



Hos oss kan Du påverka hur Du vill att S:t Staffans församling skall utvecklas.

 

Tillsammans skapar vi förutsättningarna för denna utveckling genom engagemanget i

Kyrkans bästa - alltid med kyrkans bästa för ögonen.

 

Du är varmt välkommen till Kyrkans Bästa!

 

 

 

 

 

 

 

 

2021-02-23